Nieuwsbegrip

  • Onze diensten
  • Design sprint
  • Gebruikerstesten
  • UX design
  • Technische realisatie

Nieuwsbegrip is leren met het nieuws van de dag. Met de online tool gaan duizenden Nederlandse scholen, honderdduizenden kinderen, wekelijks aan de slag. Zij worden aan de hand van het actuele nieuws uitgedaagd om beter te leren lezen. Driebit werkt nog dagelijks aan de verbetering van de tool.

Meer weten?

Dit project in cijfers

256000

nieuwe woorden geleerd 
aan basisschool leerlingen

80%

van de Nederlandse basisscholen gebruikt Nieuwsbegrip

1000000

leerlingen leren beter lezen

De e-learning tool

Kinderen vinden Nieuwsbegrip een leuke methode omdat het gaat over actuele thema's die ze aanspreken en waar ze soms al iets van weten. Denk hierbij aan onderwerpen als de olympische spelen, het glazen huis of energiedrankjes. Vaak zijn deze onderwerpen door kinderen zelf aangedragen; dit is een van de opties in de tool.

Illustraties primair onderwijs

Een speelse avatar

De omgeving voor het primair onderwijs heeft twee avatars die de interface speelser maken en feedback geven bij het doen van oefeningen. Om tot de keuze van deze figuurtjes te komen hebben we duizenden kinderen hun stem uit laten brengen op verschillende opties. Dit was uiteindelijk de winnaar!

illustraties-VO.jpg

Maar niet overal...

Uit gebruikersonderzoek werd duidelijk dat kinderen in het voortgezet onderwijs zo'n figuurtje juist kinderachtig vinden. Daarom hebben we voor deze kinderen en docenten een wat zakelijkere interface ontworpen.

Leren serieus leuk maken

Met e-learning via Nieuwsbegrip kunnen kinderen overal en altijd leren. Ze krijgen via de intuïtieve tool de mogelijkheid om te oefenen in het begrijpend lezen: leren vragen stellen, samenvatten, relaties tussen tekst en woorden. Door het inbrengen van 'gamification' elementen kunnen we bij de kinderen spelenderwijs de betrokkenheid en de motivatie vergroten.

gebruikerstest.jpg

Gebruikers centraal stellen

Driebit werkt constant aan de verbetering van Nieuwsbegrip en betrekt gebruikers in dat proces. Met honderduizenden gebruikers per dag kun je niet zo maar een ingrijpende verandering doorvoeren zonder gebruikerstest, anders raken bezoekers misschien wel in de war en gaan ze massaal de helpdesk bellen. Een andere reden om gebruikers te interviewen is om ideeën voor nieuwe functionaliteiten te toetsen. Is er wel behoefte aan? Of hoe kan het beter?

Nieuwsbegrip in de lucht houden

De hosting van een online tool met meer dan honderd miljoen pageviews per maand is een verantwoordelijke klus. Verstoring van het dagelijkse gebruik heeft direct impact op het onderwijs. Driebit garandeert met een betrouwbare, pro-actieve service dat de kinderen zorgeloos kunnen leren en blijven leren.