Joods Monument

  • Onze diensten
  • UX design
  • Gebruikerstesten
  • Technische realisatie

Het Joods Monument is het online monument voor de meer dan 104.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen die de Holocaust in Nederland niet overleefden. Slachtoffers krijgen een gezicht en een verhaal doordat hun herinnering in ere wordt gehouden met bijdragen uit een actieve community.

 

Prijzen en nominaties:

awards

European Design Award (Winnaar)         |         Dutch Interactive Award        |       Museums & the Web GLAMi Awards        |       German Design Award       |       Heritage in Motion Awards       |      The Lovie Awards (Winnaar goud)

Meer weten?

Dit project in cijfers

104000

Slachtoffers online herdacht

8500

Actieve leden in de community

80000

Bezoekersbijdragen

Een indrukwekkend overzicht

De homepage van het Joods Monument is een interactieve infographic die een overzicht geeft van alle Joodse slachtoffers van de holocaust in Nederland. Elke pixel vertegenwoordigt één slachtoffer. Door in en uit te zoomen op de pixels wordt de omvang van deze massamoord duidelijk.

Schat aan persoonlijke informatie

Ieder oorlogsslachtoffer heeft een eigen profielpagina, die informatie bevat zoals geboorte- en sterfdatum, bereikte leeftijd en beroep. Deze profielpagina is gekoppeld aan de collectie van het Joods Museum. Deze pagina’s kunnen daarnaast door de bezoekers van de website aangevuld worden met foto’s, verhalen, Stolpersteine, adressen en familieleden.

Een actieve community

Het Joods Monument kent zo’n 8000 actieve gebruikers. Daarnaast wordt de redactie van de gebruikersbijdragen gedaan door een groep van zo’n 10 betrokken vrijwilligers en medewerkers van het Joods Historisch Museum.

‘De mensen die er werken zijn heel erg betrokken en Driebit heeft een grote rol gespeeld in het meedenken over de inrichting en de gebruiksvriendelijkheid van de homepage.’

Anat Harel - Projectmanager JCK

Joods Monument in het Nationaal Holocaust Museum

 

Sinds 1 september 2016 is er in het Nationale Holocaust Museum in Amsterdam een ruimte die toegewijd is aan het Online Monument. De homepagina van de website is levensgroot geprojecteerd op de muur. Er worden dankzij real time informatie slachtoffers getoond op de muur, die recent herdacht zijn op de website. Het feit dat er een hele kamer is vrij gemaakt in het Museum laat zien hoe belangrijk het Monument is voor het museum, de bezoekers en de Joodse Gemeenschap. 

JHM-in-holocaust-museum.jpg

 

Naast het Nationale Holocaust Museum, vertoont Hollandse Schouwburg Museum het herdenkingsmuur met de namen van de Joodse slachtoffers tijdens de Holocaust.

namenwand.jpg