Canon van Nederland

  • Onze diensten
  • UX design
  • Technische realisatie

Hoe informeer je bezoekers over de rijke geschiedenis en cultuur van Nederland, op een manier die voor alle leeftijden en doelgroepen toegankelijk is? De Canon van Nederland vertelt in 50 vensters met woord, beeld en uitgebreide aanvullende informatie het verhaal van Nederland. De website is een veelgebruikte ondersteuning voor onder andere leerlingen en docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. Driebit kreeg in 2017 de opdracht voor het redesign en realisatie van de Canon en in 2020 voor een grootse vernieuwing en aanvulling ervan.

Meer weten?

Dit project in cijfers

9

talen waarin de Canon van Nederland beschikbaar is

75%

van docenten gebruikt de canon in de geschiedenisles

70000

gebruikers in de afgelopen maand

Regiocanons.png

Regiocanons

Tijdens de vernieuwing in 2017 zijn de regiocanons afkomstig van www.regiocanons.nl met elkaar geïntegreerd. Omdat de geschiedenis op de 50 hoofdvensters vaak gerelateerd is aan een of meerdere plaatsen of regio's, is de informatie op de vensterpagina's verrijkt met aanvullende informatie uit regiocanons. Daarnaast kan de gebruiker via canonvannederland/regiocanons de beschikbare regiocanons in zijn of haar regio bekijken. De regiocanons worden beheerd door redacties uit plaatselijke en regionale erfgoedinstellingen en musea.

Mijn Canon

De vernieuwde website nodigt gebruikers hun eigen Canon samen te stellen. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van de bestaande vensters uit de Canon van Nederland en de regiocanons. Het is ook mogelijk om eigen vensters te maken, waarbij dankzij een datakoppeling met Beeld en Geluid ook content uit hun Digitale Beeldcollectie toegevoegd kan worden. Hierdoor ontstaat een gepersonaliseerde Canon die gebruikt kan worden als ondersteunend lesmateriaal, of voor een spreekbeurt of werkstuk.  

Mijn canon.png

Canon Browser

De Canon Browser visualiseert de grote hoeveelheid vensters (zowel uit de Canon van Nederland als uit de regionale canons) en hun relatie tot elkaar. De gebruiker kan op ontdekkingstocht gaan en inspiratie opdoen, waarbij het zomaar kan gebeuren dat hij via het venster over Napoleon Bonaparte via de Kerk van Koning Lodewijk in de Canon van Meierijstad belandt.