Entoen.nu

  • Onze diensten
  • UX design
  • Technische realisatie

Hoe informeer je bezoekers van Entoen.nu over rijke geschiedenis en cultuur van Nederland, op een manier die voor alle leeftijden en doelgroepen toegankelijk is? De Canon van Nederland vertelt in 50 vensters met woord, beeld en uitgebreide aanvullende informatie het verhaal van Nederland. De website is een veelgebruikte ondersteuning voor onder andere leerlingen en docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. Driebit nam in opdracht van het Openluchtmuseum en Stichting Entoen.nu het redesign en realisatie daarvan voor zijn rekening.

Meer weten?

Dit project in cijfers

10

talen waarin de Canon van Nederland beschikbaar is

75%

van docenten gebruikt de canon in de geschiedenisles

70000

gebruikers in de afgelopen maand

Regiocanons

Tijdens de vernieuwing van Entoen.nu zijn de regiocanons afkomstig van www.regiocanons.nl met elkaar geïntegreerd. Omdat de geschiedenis op de 50 hoofdvensters vaak gerelateerd is aan een of meerdere plaatsen of regio's, is de informatie op de vensterpagina's verrijkt met aanvullende informatie uit regiocanons. Daarnaast kan de gebruiker via entoen.nu/regiocanons de beschikbare regiocanons in zijn of haar regio bekijken. De regiocanons worden beheerd door redacties uit plaatselijke en regionale erfgoedinstellingen en musea.

Canon Browser

De Canon Browser visualiseert de grote hoeveelheid vensters (zowel uit de Canon van Nederland als uit de regionale canons) en hun relatie tot elkaar. De gebruiker kan op ontdekkingstocht gaan en inspiratie opdoen, waarbij het zomaar kan gebeuren dat hij via het venster over Napoleon Bonaparte via de Kerk van Koning Lodewijk in de Canon van Meierijstad belandt. 

Mijn Canon

De vernieuwde website nodigt gebruikers hun eigen Canon samen te stellen. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van de bestaande vensters uit de Canon van Nederland en de regiocanons. Het is ook mogelijk om eigen vensters te maken, waarbij dankzij een datakoppeling met Beeld en Geluid ook gebruik gemaakt kan worden van content uit de Digitale Beeldcollectie. Hierdoor ontstaat een gepersonaliseerde Canon die gebruikt kan worden als ondersteunend lesmateriaal, of voor een spreekbeurt of werkstuk.