Wijs je bezoekers in de juiste richting

met een goede 404-pagina

Stephan van der Meer
Je kent het vast wel, je bent lekker aan het surfen en ineens verschijnt de volgende tekst: 'This page cannot be found.' Dit noemen we ook wel een 404-pagina. Een 404-pagina verschijnt als je stuit op een dode link, of een foutje maakt bij het intikken van een webadres. Omdat veel mensen afhaken als ze zo'n 404 tegenkomen is het zaak om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe voorkom ik afhakers?

In veel gevallen is de bezoeker wél op zoek naar bepaalde informatie op je website. Het is dus verstandig om op je 404-pagina direct te verwijzen naar veelbezochte pagina’s van je website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een call to action om terug te gaan naar de homepage, of naar de activiteitenagenda.

Apple's_404

Apple


Sinds de release van Ginger 0.18 kun je als webredacteur van een Ginger sites* eenvoudig zelf een 404-pagina inrichten voor je website, met aangepaste tekst en eventueel een afbeelding. Je gebruikt dan het zoekveld in de redactieomgeving om te zoeken naar '404_page', en vervolgens kun je de titel van de pagina aanpassen, en tekst en afbeeldingen toevoegen zoals je dat gewend bent. Geen toegang tot de redactieomgeving van een Ginger site? Niet getreurd! Op demo.ginger.nl kun een kijkje nemen achter de schermen en naar hartelust experimenteren! Laat je inspireren door de volgende voorbeelden:

Hema 404

Hema

Blizzard 404

Blizzard

Page 404

www.worrydream.com

Laat Driebit je 404 ontwerpen

Als je écht uit wil pakken, is een nog leuker alternatief om een eigen 404 te ontwerpen. Driebit heeft zelf sinds kort een 404 waarmee we op een leuke manier onze gebruikers proberen vast te houden. We sturen onze gebruikers op een verrassende manier door naar ons portfolio. 


Wie een beetje zoekt kan op het wereld wijde web nog vele originele 404-pagina’s vinden. Wil je ook een verrassende 404 die goed past bij jouw site? Neem dan contact met ons op en we ontwerpen een passend voorstel voor jouw site.

 

* Dit geldt voor de meeste Ginger sites die wij bouwen, maar is afhankelijk van de manier waarop je website geprogrammeerd is. Zie je de wijzigingen die je doet in de 404-pagina niet terug, maar wil je wel graag aanpassingen maken? Informeer dan bij je Driebit-contactpersoon, of laat het ons weten via info@driebit.nl!

 

Wil je misschien...

Content

Name

Role