We herdenken meer dan 100.000 slachtoffers

via slimme pixelnavigatie in het digitale Joods Monument

Krista Ramakers
Hoe ontwerp je een platform waar we de meer dan 104.000 Joodse oorlogsslachtoffers kunnen herdenken? En waar mensen wereldwijd hun eigen aanvullingen kunnen doen? Driebit ontwikkelde een moderne nieuwe versie van het Joods Monument. We vragen Anat Harel, projectmanager van het Kenniscentrum bij het Joods Cultureel Kwartier, naar haar ervaringen tijdens de ontwikkeling van dit project.

Over het vernieuwde Joods Monument

Anat Harel

Het Joods Monument is ontwikkeld voor iedereen die zich wil verdiepen in de Jodenvervolging en de Nederlandse Joden die zijn omgekomen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de hoofddoelen bij het ontwikkelen van de nieuwe website, is om deze toegankelijk en gebruiksvriendelijk te houden voor
bezoekers van alle leeftijden. De nieuwe website biedt een makkelijke ingang voor bezoekers die (nog) niet op zoek zijn naar een specifiek persoon. Dankzij de unieke pixel navigatie op de homepage kunnen bezoekers zich oriënteren, en krijgen ze een indruk van het grote aantal slachtoffers.

Speciaal aan dit project is de enorme hoeveelheid werk die er gerealiseerd is, en de enorme hoeveelheid data die gemigreerd is. Ik ben ontzettend trots op de homepage, met de meer dan 104.000 pixels die de Nederlandse Joden die omgekomen zijn vertegenwoordigen. De omvang van deze gebeurtenissen wordt zo indrukwekkend duidelijk.

De grootste uitdaging waar we voor gestaan hebben, was het hergebruiken van de data die we al hadden. Als je met content werkt die gemaakt en toegevoegd is door bezoekers, moet je heel voorzichtig zijn met de keuzes die je maakt, en de grote hoeveelheid beschikbare data maakte die keuzes er niet makkelijker op.

‘De mensen die er werken zijn heel erg betrokken en Driebit heeft een grote rol gespeeld in het meedenken over de inrichting en de gebruiksvriendelijkheid van de homepage.’

De samenwerking met Driebit

Driebit heeft een heel positieve rol gespeeld in dit project. De mensen die er werken zijn heel erg betrokken en Driebit heeft intensief meegedacht over de inrichting en de gebruiksvriendelijkheid van de homepage, waarvan ik heel trots ben dat die nu is zoals ‘ie is. Er was open, heldere communicatie en het hele team stelde zich beschikbaar en betrokken op. Dat vind ik een van de grote pluspunten aan samenwerken met Driebit. De datastructuur van de website zoals die nu is, en de migratie van de data en de bijkomende technische aspecten, komen helemaal uit de koker van Driebit. Het team is dus niet alleen maar uitvoerend, maar ook meedenkend geweest.

We kijken terug op een heel lang traject met veel verschillende fases. De volgende keer zouden we, met de kennis van nu sommige dingen anders doen, zoals de omvang van het project beter in kaart brengen. Daarnaast hebben we aan het begin van het proces relatief veel van de beschikbare projecturen aan het design van de homepage besteed. Aan de ene kant is deze overbesteding een gezamenlijke vergissing geweest, maar aan de andere kant hebben we daar wel de homepagina zoals die nu is te danken.

 

In de toekomst...

Het vernieuwde Joods Monument is eind april live gegaan. Sinds 1 september is in het Nationaal Holocaust Museum een speciale ruimte ingericht waar de homepage levensgroot op de muur geprojecteerd wordt, waardoor de massaliteit van de jodenvervolging in een oogopslag zichtbaar is. Het gebruik van de homepage is realtime te zien, zodat bezoekers kunnen zien hoezeer het onderwerp mensen bezighoudt. Het feit dat we voor het online monument een ruimte in het museum hebben ingericht, geeft aan hoe belangrijk het monument voor ons en de Joodse gemeenschap is. Voorlopig zijn we nog druk bezig met het zetten van de laatste puntjes op de I op het vernieuwde Joods Monument. In de toekomst willen we onderzoeken hoe we het digitale Joods Monument actiever in kunnen zetten voor educatieve doeleinden.

Lees meer over het de ontwikkeling en de impact van het digitale monument in onze case over het Joods Monument.

Wil je misschien...

Content

Name

Role