Het Geheugen van Drenthe maakt betrouwbare informatie over Drenthe zichtbaar en plaatst deze in haar lokale context. De Locatiedossiers bevatten een schat van informatie over lokale toeristische en culturele hotspots. Het platform is geen geïsoleerde dataset maar maakt gebruikt van geaggregeerde informatie uit diverse externe bronnen.
Naast een redesign van de Drentse Encyclopedie was dit project ook een testcase voor de realisatie van een Drentse erfgoed aggregator. Deze aggregator maakt het mogelijk om erfgoed content (fimpjes, beelden etc.) vanuit verschillende externe bronnen samen te brengen. Denk hierbij aan Drentse archieven, musea en landschapsbeheer.
Binnen de Encyclopedie is de aggregator gebruikt om bestaande informatie te verrijken met beelden en filmpjes uit deze externe bronnen. Maar ook wordt al deze samengebrachte content nu veel gemakkelijker toegankelijk voor andere partijen die allemaal vrij toegang hebben tot deze "uber-database". Hierdoor zullen in de toekomst nog meer toepassingen voor de aggregator worden ontwikkeld.
Driebit realiseerde deze aggregator in samenwerking met Seecr.
Al het beeldmateriaal op het geheugen van Drenthe is gepubliceerd onder een creative commons licentie van het publiek domein. Dit betekent dat het materiaal overal voor gebruikt mag worden.
Naast de exploratieve ingangen van de Encyclopedie zoals thema's en locatie-dossiers kun je natuurlijk ook uitgebreid zoeken. Zo kun je zoekresultaten filteren en bekijken op een kaart of op een tijdlijn.